Hur skulle jag uppfostra mina barn i framtiden

Ni valde rubrik på inlägget i kommentarsfältet. Jag valde slumpmässigt en. Här kommer inlägget.

För att inte få prestationsångest på nån ponnymamma som läser det här inlägget gäller det att hålla balansgången rak & med jämvikt. Ingen får känna att man är otillräcklig. Vi kör & håller tummar att alla håller sina tankar på mattan :)

Om mina barn kom till mig när de va 9 år & ville starta blogg hade jag INTE vart orolig för ”äckliga gubbar” på nätet. Det är den största fördomen anser jag. Vi lägger fokus på akta dig för äckelgubbarna på nätet, ajja balja dom. Dom utgör sig för att vara nån annan. Det är de jag fått öst över mig från alla ”kloka vuxna” under mina bloggår. Det är snusket på nätet som är farligt. Snuskgubbarna. Man hållt sig undan de gubbarna jag ALDRIG stött på & undrar…va e dom?

Det är OKUNSKAP hos vuxna som sitter i de gamla cyberspace världen & hetsar kring snuskgubbar.

Okey? Skönt. För er.

Jag kan upplysa er om att det är INTE de gubbarna som är de stora problemen & hoten på nätet. Det är ERA barn. Kidsen på nätet som fightas värre än krig som sker i länder utanför oss. Det är de jag hade ställt mig fett skeptisk mot om mina barn velat skaffa blogg vid ung ålder. Det är deras klasskamraters ASK konton, andras bloggar & insta konton. Det är dem jag är rädd för. Klimatet på nätet är så OERHÖRT fruktansvärt hårt att jag hade nog bett de överväga två tre eller fyra gånger innan en blogg hade skapats.

Då kan vi hoppa över till er föräldrar, ni hänger ju här en del. Vad kan ni påverka för ärr era barn ska kunna känna sig lite tryggare på nätet? Ni kan ju börja med att kolla hur ert eget barn på nätet beter sig mot andra.

– Men mina barn har inte instagram? Inte vad jag vet? Blogg? Nej gud nej, det har jag & min man sagt nej till.

Sen googlar man ungens namn & både insta , Fb & blogg dyker upp. Så svårt var det för mig Nellie 15 år att kolla upp tjejen/killen som trakasserat mig eller nån annan via sociala medier. Men så skönt för föräldrarna att inte vara en del av mobbningen de utför. De har ju faktiskt sagt nej till sociala medier:-)

Jag kan göra en LATHUND för er. Alla föräldrar. Ta en kik i mina kommentarsfält på instagram. Jag heter GONZANELLIE. Bevaka de kommentarsfältet under några veckors tid & se om era barn känns igen. En bra början. Jag kan lova er att det inte är några snuskgubbar som leker rövare där. Tvärtom. Det är ungdomar som skjuter hejvilt med ord i kommentarer som största vapen. Vad gör ni? Kollar på så mycket bättre på TV:n i vardagsrummet med ert ”du får inte ha instagram” som ditt största försvar. Tänk om livet varit så enkelt!

Jag hade inte vart rädd för att ha mitt barn i offentligheten för det gör dom starka & motivationsstarka, det anser jag. Jag tror inte offentligheten är farlig. Det är ni som betraktar offentliga personer som är farliga.

Jag är så FETT trött på lata vuxna. Va gör ni ens? Vissa av er? Är 18 års gränsen sänkt nu när kidsen få en iphone? När du är 7 år och får din första iphone så är du så stor att du kan sköta dig själv. Är det så det funkar? När jag gick i en skola på Tjörn så var det ett gäng killar runt min ålder som hade skyddade FB chatt grupper där de diskuterade sexuellt om tjejer spå skolan. Deras kroppar & hur de skulle va att k***** dom. Killar mellan 13-17 år. Som vi tjejer vore boskap. Mitt namn va ofta med i den gruppen. Många av deras föräldrar visste om det…men va hände? Jag vet personligen att min mamma är kompis med en del av deras mammor på FB, men de sitter så gulligt med sina söner på hockeymatcherna & ler in i kameran. Vad kommer det beteendet hos en kille ifrån? Att sitta & bedöma sexuellt tjejers kroppar & utseende i en låst FB chatt? Hade det vart mitt barn hade jag personligen dratt han/hon runt till ALLA inblandade & krävt en personlig ursäkt. Äsch..vi skiter i det. Vi ler utåt som en lycklig familj & skiter i att vi har en son som mobbar andra tjejer.

Eller tjejen som hängt ut mig på sociala medier med VIDRIGA synvinklar om mig, Alt från mitt utseende till mig som person. Det högsta på skalan mot personliga trakasserier man kan komma. Ursäkten eller förklaringen va ett tuggutmituggande ”ehh ah men förlåt dåråå”

Föräldrarna var ju SÅKLART chockade, det visste ju inte om nån blogg eller nån ASK konto ? De hade ju diskuterat de innan. Just de, då var ju det löst.

Jag tänker på alla andra som utsätts  – SOM inte har en mental styrka som jag. Som inet har ett socialt nät runt sig att kunna krama. Vad gör dom? Hur hjälper man dom?

När den ensamma tjejen får ”din fula jävla fitta” i sitt kommentarsfält. När benen inte orkar hålla henne uppe längre & tårar rinner. När killen / tjejen som skrev det får sin handling försvarade av sina förlädrar med ”hennes/hans konto har blivit hackat”. Då är deras handling förlåten . Föräldrarna kryper upp i soffan. Jobbigt med hackade konton nu i dagens tider. Usch.

Kom igen föräldrar.Lite pondus nu i 2016. Snuskgubbar finns, men lyst lika mycket med sin frånvaro under mina 7 år som bloggare som regn i Sahara. Men lite uppfostran & närvarande föräldrar efterlystes till vilsna tonåringar.

LATHUND:

instagram: gonzanellie

Googla ert barns namn på nätet MINST en gång i veckan. Behöver inte vara svårare en så. Sen är det bra att vara en förälder med koll & vara intresserad. Va lite jobbig.

12309068_10153045711596065_1318364690_n

 

 

 

blogstats trackingpixel

35 reaktion på “Hur skulle jag uppfostra mina barn i framtiden

 1. Superbra inlägg! 😀 Detta är ett inlägg alla föräldrar borde läsa igenom minst 3 gånger. Det är sjukt hur mycket skit som skrivs på nätet dagligen och föräldrarna har inte den mista koll. Skärpning! Om jag var en förälder så skulle jag ha stenkoll på vad mina barn gör på sociala medier. Förstår inte barnen konsekvenserna av vad de skriver så måste ju för sjutton åtminstone de vuxna göra det!

 2. Du är så himla klok Nellie. Det är så roligt att läsa dina inlägg eftersom du är så klok och snäll.
  Och att du inte tycker att det är pinsamt att ta upp sådana här saker utan säger fullt ut vad du skulle ha gjort.
  Och jag måste säga att det är en väldigt söt valp du har!
  Ha det bra!❤️

 3. SÅSÅSÅ BRA INLÄGG! Kan stolt säga att mina föräldrar varit tydliga med hur man beter sig i verkligheten och på nätet, stort tack till dom.
  Du la den, detta inlägget borde alla föräldrar läsa. Frågan är ju om dem googlar sitt barn eller fortsätter att krypa upp i soffan?..

 4. Tack Nellie! :) Mycket rakt och ärligt inlägg till oss föräldrar. Jag är inte rädd att stå upp för mina barn och vi talar varje dag om hur vi ska bete oss mot varandra, prata med den som ser ensam ut osv. Det verkar som det fungerar bra än så länge men jag ska absolut inte bli bekväm, luta mig tillbaka och tro att jobbet är klart. Får fortsätta vara lite ”jobbig” som du säger.

 5. Jaa *suckar djupt* och jag undrar vad som komma skall? I framtiden? Föräldrar är så EXTREMT upptagna med att ha sin egentid, sitt liv, se mig-hör mig, jobba 100% för att hinna betal alla sina skulder för allt det där man bara MÅSTE ha och visa utåt och någonstans på vägen försvinner barnen längre och längre iväg? Föräldrar som bara skaffar barn för att normen säger så och resulterar ….ja ibland blir det bra..ibland mindre bra.

  Jag säger inte att jag är en perfekt mamma, vi har alla brister, men när jag gång på gång får försvara mig mot andra föräldrar för att jag valt att inte sätta in mina barn på dagis innan dom kan kommunicera (2-3 år) för jag vill vara med mina barn, gärna lever på en lägre inkomst (läs vi är inga jättekonsumenter) för att kunna vara mer delaktig i deras liv. Kan jag ledset sägs att detta beteende börjar allt för tidigt, barnen skjutsas in på dagis, mycket av uppfostran/ ansvar läggs på pedagogerna som ofta idag är underbemannade, nästa steg barnen börjar skola, mycket ansvar läggs på lärarna som också dom är underbemannade. Som du säger föräldrarna måste ta tillbaka ansvaret, det är VÅRA barn, vårt ansvar, punkt!
  Jag hoppas att mina barn med hjälp av den kärlek, stöd, tid och uppmärksamhet vi ger våra barn blir lika starka och säkra i sig själv som du är Nellie.

 6. Jätte bra av dig Nellie:) Du har helt rätt i det du säger. Det är så många personer som mår dåligt och blir mobbade och det är liksom inga vuxna som gör någonting åt det! Och det år så många som bara hatar på offentliga och privata personer och jag förstår inte andledningen. Även om hen mår dåligt så har hen inte rätt till att trycka ner andra människor!! Jag avskyr mobbning och speciellt näthat eftersom alla dom som hatar är fega personer som inte vågar säga det ”face to face”
  Det är riktigt bra att du tar upp det, Du är en stor förebild Nellie:)
  Mvh Emma!

 7. Så sant!
  Jag är så trött på alla föräldrar som tror att deras barn är små änglar medans dom egentligen är riktigt taskiga. och dom som näthatar är egentligen riktigt fega eftersom dom inte vågar säga det face to face.
  Du Är en riktigt bra förebild Nellie:) Puss

 8. Hej Nellie!
  Jag blir så inspirerad av ditt inlägg och jag tycker att du tar upp ämnet på ett mycket bra sätt! Föräldrar, (absolut inte alla) har förmågan att säga ”nej men vi har sagt nej till Saga om Instagram så det har hon inte” en ren lathet. Man kan inte luta sig på att barnet gör som man säger alltid och då har man ett ansvar som förälder/föräldrar att kolla vad ens barn gör på nätet. Det är sjukt vilken ton det hålls i ditt kommentarsfält på Instagram! Alla de barnen som har en aktiv dålig/hög ton skulle deras föräldrar se DET beteéndet, och se över sina beslut.
  Vill även poängtera att ditt tanke sätt är genialt och värderingar är så äkta!
  Jag kommer att kolla vad mina framtida barn gör på internet, Inte för ”de fula gubbarna” utan för hur tonen går och hur de beteér sig

 9. Ett superbra inlägg! Håller med dig, jag förstår verkligen inte var alla föräldrar är nuförtiden… Inte bara på nätet. Var var mamman till tjejen som bjöd in alla tjejer i klassen utom mig och en till till sin tjejmiddag när vi gick på GYMNASIET? Tycker många barn och ungdomar beter sig riktigt jävla OUPPFOSTRAT, de vet inte hur man beter sig artigt. Deras föräldrar låter dem bete sig hur de vill. Vad hände med det här med att bete sig vettigt och artigt? När slutade folk med det?
  En liten grej till föräldrarnas försvar dock.. Jag tror att många föräldrar som är 40+ inte har så bra koll på tekniken och det här med sociala medier. För 5 årsedan hade min mamma (som närmar sig 60) ingen koll alls nämligen.

 10. Först och främst vill jag säga att det här inlägget var grymt!

  Men varför jag kommenterar nu är inte för det. Jag skulle nämligen vilja ha ett åsiktsinlägg om ordet ”Oskuld”. Tex. varför tror du det är så viktigt att bli av med sin oskuld när man når 15år? Gillar du ordet oskuld? Är det en skuld att ha sex? Vad menas egentligen oskuld? Är du oskuld? Osv. Tror det kan vara ett intressant ämne. Kram

 11. FYFAN hur du berör. Allt från ordval till formulering. Wow. Har du en författare som hjälper dig med boken? Tacka nej till det nästa gång isf för du har talang så det räcker. Wow wow wow. 10/10 på detta inlägg. Klockrent tjejen!

 12. Hands up! Härligt att höra en femtonåring säga samma saker som jag talar om med föräldrar och elever flera gånger per termin, det finns hopp om en bättre framtid på nätet med förebilder som dig. Jag hoppas många vuxna tar till sig dina ord och jag ska sprida inlägget till lärarkollegor som jag säger samma sak till. Idag ger vi dem en padda i skolan men många tycker det känns obehagligt med saker de inte kan, därför är meningen som du säger så otroligt viktig ”var jobbig och fråga!” (Nu vad den kanske inte formulerad exakt så men du förstår poängen). Återigen, grymt! Med vänlig hälsning, Lärare i årskurs 6-9.

 13. Du är HELT fantastiskt Nellie! Klokaste tjejen jag vet, utan tvekan. Jag själv är en del år äldre än dig och jag kan säga att du är en stor förebild och inspirationskälla för mig! Sluta aldrig med det du gör. Du är grym & DU gör skillnad. Massor av kramar, Lisa

 14. Det här är så äckligt sant. Att föräldrar bara blundar och inte tar ansvar för sina barn var dom gör på internet. Och värst är när föräldrarna får reda på vad sin unge har gjort att alla drar ”men det har vi sagt att du inte får göra sådana dumheter” eller ”men Gud det visste jag inte” Ne du kanske skulle hålla koll på din älskade unge så hade du inte behövt skämmas 😉

 15. Efter att min son som då var 7 år hade blivit illa behandlad och utfryst ett tag av en annan liten unge på våran gård gick jag och pratade med hans föräldrar. Som även hade varit delaktiga i utfrysningen genom att tex släppa in hela gänget som lekte tillsammans utan min son (han fick vända i dörren). Ibland fick också deras son dela ut glass till alla han lekte med men min son fick ingen. Jag knackade på deras dörr för att prata om detta men fick helt och hållet kalla handen för deras son får minsann göra som han vill. Blev så chockad över att det faktiskt finns föräldrar som stödjer sina barn som mobbar. Obegripligt.

 16. Hejj Nellie! Jag har följt din blogg sedan efter ponnyakuten och jag tror minsann att du har berättat om de där äckliga killarna innan! Så sjukt bra att du tog med det, verkligen! Du berör som fan, ska be mina föräldrar läsa detta. Fan va bra due. Du borde skriva in till GP med en sån här text. Due så jävla bra. You go girl, kram Astrid

 17. Hand down! Nellie, det här var en toppen inlägg måste jag säga! Allt du nämner stämmer mer än överens med hur cybervärlden faktiskt ser ut, hur föräldrar blundar för näthatet och istället intalar ungarna att herr. Petterson är boven i samhället.

  Jag kommer definitivt dela detta inlägget på min blogg!

 18. Vilket super inlägg Nellie! Du är så klok trotts att du är så ”ung”. Det här inlägget är ett av de bästa inlägget jag har läst, det är så bra att någon törs sätta ner foten och tala klarspråk. Tummen upp för dig och keep up the good work<3

 19. Hej!
  Sjukt bra! Du har så sjukt rätt…

  Hittat en bild som har beskrivit hur jag känner angående killar… Och där står de
  ”De finns en flicka
  Hon har blivit så förstörd av killar
  Att hon inte vågar försöka en gång till”
  De är så sant.. Jag vet inte hur jag ska göra nu. Jag har jätte många som gillar mig, men vågar jag försöka? Jag vill inte bli förstörd igen.

 20. Hej Nellie! Först och främst vill jag säga sjukt bra skrivet. Allt du har skrivit i detta inlägget är helt och hållet sant.

  Jag tror de flesta ungarna tycker det är skönt att deras föräldrar inte har någon koll och håller på som du skrev. Men jag känner mig dock lyckligt lottad att ha föräldrar som håller koll på vad jag gör på internet och sociala medier. De säger till på skarpen om jag skulle skriva eller göra något som de inte tycker är okej. Jag hoppas att fler föräldrar blir motiverade att faktist vara lite insatt i ens barns timmar på internet av detta inlägget.

  Heja dig Nellie, kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>