Stilhoppning – det är stilen för profilen

”Vi måste TRO på oss själva” 

Är inte det VIKTIGAST av allt i alla sporter & i livet. Utveckling kommer med tiden & man lär sig efter varje start man gör. Man kan inte kräva att man ska rida prickfritt när man är 10-13 år.

Men frågan e, vem har ens makten av avgöra VEM SOM RED SNYGGAST ?

Kolla idol, min favorit åkte ut. Svenska folket rösta ut henne. Där visar man att allas åsikter är olika. Allt är ju från ens tycke & smak. Finns det ens en regel på hur man ska rida & på vilket sätt – vem bestämde det & hur fick den personen makten att avgöra det?

Lite argument i mitt kommenatarsfält:

Om inte stilbedömning finns, då kommer alla som sitter på racerponnysar att vinna..

Fast vänd på meningen istället. Nu får racerponnysarna aldrig chans att vinna. Det är samma probem & samma utgång – fast för olika ponnysar. Vem bestämmer rätt & fel.

en värdig vinnare ska kunna rida snyggt utan fläng och drag i munnen. Dom som inte tycker stilbedömning är rätt börja med galopp i stället, där får man rida fort och ingen bedömning.

Men den här kommentaren är verkligen så från nån som inte kan & orkar ta en diskussion på RIKTIGT. Vad har ens galopp med ämnet att göra? Då kan ju lika väl stil hopparna börja med dressyr? Varför byta gren överhuvudet taget? Och vaddå fläng & drag i munnen – det är ju inte det diskussionen handlar om. Jag tycker inte heller om fläng & drag i munnen – men har ALDRIG sett det på ett SM. Åk till en lokal tävling, där snackar vi flängridning med fläng & drag i munnen – kanske stilhoppning vore på sin plats bättre där? Åh nej nu klankar jag INTE ner på lokal nivå. Där kanske de yngre ryttarna rider som inte har så mycket erfarenhet ÄN.

Du har en poäng men tycker stilbedömningen är bra på SM då det är många som rider utan att tänka på hästens bästa, det är där det bra med stilbedömning kommer in

Men att tänka på hästens bästa? Det finns hästar som far illa på gårdar runt om i sverige varje dag. DÄR har vi ett problem – inte på ponnysar som KVALAT IN PÅ BRA RIDNING TILL SM. Dessutom är det besiktning = friska hästar

Man går inte & köper en B ponny & sen dagen efter anmäler till SM. MAN KVALAR IN TILL SM, genom LA starter & MSV  klasser. Men kanske sen nollar alla kval & endå inte har en chans. Men kom igen, du rider INTE dåligt om du kommit så långt. Alla ponnysar skiljer sig, precis som vi männsikor & såklart även stildomarnas tycke & smak. Men ebdå VEM avgör rätt & fel. VEM?

Jag köper inte argumenten om ”FLÄNGRIDNING & GALOPP & DRA I MUNENN” Förtjänar inte EM ryttaren sin medalj i hästhoppning då – för den rytten kanske inte va 10/10 på stilen

Det är ett billigt  & lätt sätt att komma runt diskussionen. Jag tycker inte med handen på hjärtat att det ÄR flängridning på ett SM. Kolla i år – typ 12 B ponnys nolla – men åker ut en efter en pga stilen. Det kanske är ryytatre som gått felfritt alla kval, men endå INTE får chans att komma till final, för att ”någon” tyckte att att den inte får rida pga 0,1 avdrag. Åh jag håller MED IGEN -att stil ÄR bra. Men sätt det på en lägre nivå. Kolla min syrra, hon tävlar på lokal nivå – kasta in lite stildomare där & GÖR SKILLNAD tidigt.

Varför inte sänka grönt kort åldern till 10 år. Finns massor att lära där. OM jag köper en häst imorgon & vill hoppa childrens competition. Högre hinder & större djur. Är det inte lika viktigt DÅ att rida ”rätt” som ni kallar det? Ung ponny SM? Är det inte viktigt då? Varför försvinner ”den flängridnings grejen” efter man hoppat SM på B ponny. 

Tycker många argument känns fega? Åh man vill bara vifta bort frågan snabbt med byt sport eller flängridning hit & dit.

Vem har ens makten att avgöra rätt & fel. Fråga 10 människor 10 frågor. 100% säker att du kommer få olika svar.

008 (800x645)

 

Ridsporten är till för alla. Glöm inte av oss mindre ryttare. Vi har tankar & åsikter. Den här sporten är så bred  – från knattisar till Em ryttare- JAg tycker inte att man ska göra skillnad – mer se utifrån att ALLA håller på med det här för vi älskar det.

TUMMEN UPP FÖR SPÄNNANDE B PONNY HOPPNING – PONNY – RYTTARE – WHAT A FEELING!

 

blogstats trackingpixel

18 reaktion på “Stilhoppning – det är stilen för profilen

 1. Att racerponnyer inte kan vinna är bortförklaringar till ett argument som inte håller. Tänkte bara hänvisa till Kajsa Björe som vann stilen på utomhus SM. Har du sett Zafir? Långt ifrån ”regelboken”. Men Kajsa vann för hon red i perfekt balans och med samma följsamhet och inverkade på helt rätt sätt. Dessutom tycker jag att det var onödigt att hänga ut Lotta Björe och skriva att hon inte hade någon tanke bakom bara för hon har andra åsikter än du. Hon skulle aldrig säga något utan tanke bakom.

 2. Hihi, vi har inte riktigt samma åsikt där 😉 (Även om jag förstås respekterar din!) Men jag tänker att oavsett nivå, så är det bra med stilbedömning. Sen är det ju inte vem som helst som sitter och bedömer, och de tänker ju inte vad just DE gillar att se, utan man skulle väl ungefär kunna jämföra när din bildlärare bedömer ditt arbete. H*n tittar inte på vad just h*n tycker är snyggt, utan hur väl du komponerar ihop bilder, vilka tekniker du använder o.s.v.
  Detta är i alla fall min åsikt men ja, alla tycker ju inte lika och det är väl tur det! :)
  Kram Andrea

 3. De som bedömer är domare som lärt sig hur det ser ut när det är harmoniskt och har den makten eftersom de vet rätt & fel med ridning, tycker dock att ridning och idol är olika saker, men jag gillar dig ändå även om vi har olika åsikter, inget hat.

 4. Läsvärt inlägg!! Alrig tävlat SM men vet hur det är att komma runt felfria efter en enorm ”press” Så sjukt skön kännsla, bara veta att vi kom runt felfria lättar enormt på trycket!! Även fast vi inte vinner så har vi gjort vårat bästa i alla fall. Sedan är det ju ofta man ser på ponny tävlingar, små flickor och pojkar som bara styr och ponnyn springer.. På lätt: C nivå för det mesta men att ha det i bakhuvudet för dommare och anangörer som anårdnar tävlingarna är ett måste. Ligger nog ganska mitt emellan i den här konflikten :) <33

  Kika gärna in på min blogg! Guld värt ^^

 5. Fast varför har du rätten att säga till alla de som kommenterat att deras kommentarer är fel? Jag tycker att den här regeln är bra, för att man ska rida mer ordentligt och inte flängrida. Däremot tycker jag att istället för stilhoppningen då ska man bedöma hur harmonisk och trevlig ridningen är. Det kan gärna få gå fort, men då ska det vara harmoniskt också. Inga ryck i munnen, starka bett som skadar hästarnas munnar, sparkar med vassa sporrar, slag med spön eller någon stressad häst. Ryttaren och hästen ska bedömas tillsammans för hur samspelta de är. Det tycker jag ska vara en del av bedömningen istället, på ALLA tävlingar. Allt för att förbättra för hästarna. Bara för att du har stor makt så tycker jag inte du har rätten att döma ut andras (vissa väldigt kloka) kommentarer. Du kanske inte har det tänket, men det är väldigt många hästar som är olyckliga. En häst gapar aldrig (om den inte gäspar) under ridpasset om inte ryttaren är för hård i handen eller bettet är fel. Den slår inte irriterat med svansen om den trivs. Tycker att utrustningen ska uppmärksammas mycket på tävlingar. För stort bett? Det ska man inte få rida med. Felanpassad sadel som ligger på bogbladen? Då ska man inte tävla. Mycket handlar om okunskap. Tror ingen rycker hästen i munnen om de vet konsekvenserna av det. Tror inte heller att någon tävlar i en felanpassad sadel med flit heller. Jag tycker att fler/andra regler ska införas för att hästarna ska må bättre och ryttarna ska få en chans att bli mer upplysta. För att få mer harmoni och samspel i ridsporten. Jag är kanske inte för just stilhoppningen, men tycker det jag skrev ovan istället ska finnas. Känns inte det som en bra utgångspunkt? Man ska inte bedöma stilen, utan endast samspelet! Då kan vem som helst som rider i harmoni med sina häst vinna. Snabb som långsam. Och då ska det även sitta mycket KUNNIGA domare. Detta är mina röriga tankar. Hoppas du/ni förstår va jag menar :) kram

  • Måste bara ge dig ett snabba svar på några av dina kommentarer!
   Huvud domaren har blivit mycket bättre , hårdare och påtalar mycket oftare om inte vid varje tävling hur barnen får använda pisken, hör ofta från domare / speaker att var försiktig med dina händer, pisk eller sporrar vilket är superbra! Jag tycker att våra tränare borde ta en större ansvar ang stil och även vett och etikett med barnen tidigare/ hårdare. Personligen är jag stenhård med mina barn, de ska bete sig mot både mig som förälder, som deras ponny och även deras med och mottävlande. ALLA kämpar lika hårt med skola / tider, stress osv, hästar och ponnies och ryttare ska ha roligt! Jag tror även jag att stilhoppning borde komma mycket tidigare och oftare! däremot är jag totalt emot att detta får avgöra ett SM. Ta det längre ner i klasserna! Flängridning förkommer men på en så hög nivå som LA-MSV är det svårt. Att flänga runt där krävs mer för att vinna! Det finns flera stilryttare som rider jättefint och det finns lättare och svårare ponnies men jag tycker att har man kvalat till SM så borde detta avgöras i samma tävlingsform!
   Nackdelen som jag också ser att endast ha stil på själva SM är att ekipaget i många fall endast har ca 60 sekunder på sig att bli bedömd och ett SM skulle sätta press på vilken 10-13 åring som helst.
   Jag personligen har väldigt svårt att se vad detta protokoll i bagaget skulle kunna stärka barnens självförtroende.

 6. Jag håller med dig helt klart! Och varför ska det bara vara stilbedömning på b-ponny och inte på C och D ponny? Orättvist! Kram

 7. Wow!!! Säger jag bara!!! Jag har följt dig nu i ett år säkert och när jag måt dåligt så har jag gått in på telefonen klickat på nellieberntsson.se Och du ska bara veta mitt leende på läpparna när jag ”går ut ur bloggen.” Du är 13 år och driver Sveriges största hästblogg och en av sverigest största bloggar!? Är inte de rätt mäktigt att kunna säga och framförallt veta? Det kändes väldigt konstigt att radera Nellieberntsson.se och nu sätta in nellieberntsson.metromode.se!!!
  Jag önskar dig all lycka i livet och det ska bli så kul och se va du har och komma med här på nellieberntsson.metromode.se
  Kram!

 8. Förstår hur du tänker Nellie, att alla borde få en chans oavsett vad man har för ponny och just med en ponny som ex Bellman som inte går enligt ”stilreglerna” är det kanske orättvist att det inte ger lika höga poäng som den lugna samlade ponnyn MEN så är livet, orättvist. Det kommer alltid vara någon som inte är nöjd och förstår hur du menar men min åsikt, MIN, är att stilbedömningen är bra. Den borde finnas på fler och fler tävlingar/meetings. Lycka till i framtiden :)

 9. Hej Nellie!
  Jag håller med dig om att det är fel att man i stort sett bara bedöms med stilbedömning i SM och liknande, men jag tror att det säkert finns en bra anledning till att det är så. Du har helt rätt om att man måste lägga in stilhoppning lite tidigare. Man skulle ju till exempel få ha så att för att gå upp en klass att man måste göra en stilhoppning med godkänt resultat. Det känns ju jättefel också att det bara är stilbedömning i b-ponnyklassen, det är lika mycket slarv i C- och D-ponnyklasserna. :)

 10. Jag håller med dig till 100%. Alla ska igentligen få rätt till att rida. Att ha den känslan! Att kunna nå och utveckla sig lika dant som du! För du är en person med grym talang! Ta upp nånting du inte kan… Tacksam för svar det går lika bra att du svarar på mail.. Mail: Trixiek@hotmail.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>