Mina åsikter om stilhoppning

Nu kokar det i ridsport Sverige, eller iallafall ponny Sverige. Det handlar om stilhoppning på SM.

Har inte vart först ut med mina åsikter som jag ofta är, jag har verkligen läst allt som skrivits & kollat av olika uppfattningar. Många tycker olika och det är helt naturligt. Men jag väljer nu att lägga min åsikt & framförallt få höra vad ni tycker?

 Jag hade under ett år en b ponny som jag hade grymma framgångar med. Vi vann eller iallafall placerade oss top 3 på de flesta högre klasserna under det året. Jag kvalade SM ganska snabbt på han – då fattar ni att framgångarna kom tidigt – då man kvalar in på nollresultat i LA & MSV klasser. Där tävlar alla på samma vilkor, samma regler & samma förutsättningar – so far so good.

Jag har suttit på massor av olika ponnysar med olika förutsättningar. Vissa värda stora summor pengar andra nästan inget. Vissa hoppat som en gud andra mindre bra. Min b ponny jag kvalade in på var speciell. En pigg herre som ville gå lite som han ville, men trots det KVALADE vi till SM & som jag sa innan, hade stora framgångar med.

Alltid när jag lastade min ponny till tävling visste jag ”om vi nollar är vi top 3″, så kände jag INTE när jag åkte till SM.

Jag visste att jag ALDRIG skulle ha en chans att vinna SM. Inte ens om jag nollade alla klasser med snabbast tid på ALLA kval, skulle vi aldrig ha en chans.

– MEN VA? Säger säkert alla folk som inte kan nåt om hästar…

PÅ SM ändras alla våra förutsättningar vi kvalat in på, alla våra styrkor blir plötsligt våra svagheter & det ska både du & alla andra få höra offentligt. Våra sekunder snabbare tid än mina konkurrenter är nu lika med 0. Nu är det stilen som räknas. Det ska vara följsamt & se harmoniskt ut. Det ska 2 personer som aldrig sett oss som ekipage innan bedömma på några sekunder. Sen räknas dina svagheter på ritten som poäng & det tar du med dig till finalen. Inte nog med det – du & alla andra på läktaren ska få höra det – VI BARN SKA SKÄMMAS  OFFENTLIGT för våra misstag eller vår insats i kanske årets viktigaste tävling.

Jag har massor av kompisar som spelar fotboll & handboll. Det är turnering på turnering & match efter match. SM finns med inom handbollen som jag förstår i olika steg. Där går alla in med samma förutsättningar som de spelat med i alla andra år – match efter match. Där räknas målen, precis som de alltid gjort. Tänk om Gothia Cup skulle i finalen ändra om reglerna så att ett lag gör 2 mål & ett lag gör ett mål. men laget som la ett mål vann?!?!

Varför? Jo, de la snyggast mål. Ett klackmål ala Zlatan. Där har vi vinnaren!!

Vart är ansvaret för att lägga grunden i bra ridning? Är det förbundets uppgift? Tror ni på fullaste allvar att det sättet att gå tillväga?

Det viktigaste är väl att lägga ansvaret hos ridskolor och tränare. Det är v’l där vi sätter grunden i vår ridning och lär oss värdesätta djuren & hur man ska rida. Alla vi hästmänniskor håller väl på med den här sporten för VI älskar djuren vi sitter på? Inte för att piska skiten ur dom på SM?

Asså, köper inte det. Sen den nya ”planen” att ta bort tävlingsmomentet att ta bort alla tävlingar för oss under 12 år? Är det Pippi Långstrump som sitter i styrelsen & kläcker ide efter ide? Ni talar ju om för oss, att vi är dåliga och att vi inte kan?

Men tävla inte SM då?

Det måste ju vara det sämsta svaret utan nån som helst tanke bakom. 

Det är ju att göra det fett lätt för sig. Det är ju inte det diskussionen handlar om, stil är bra – OM MAN VILL BLI BEDÖMD MED STIL. Lägg det som en parantes klass i SM:et då. Att de finns placeringar att hämta i stil SM. Mountain Horse, superbra tävling om man man vill tävla stil.

Känns verkligen som alla andra sporter lyssnar ofta på vad vi som utövar den vill. Men ridsporten – locket på. Vad då vad ni som rider vill, ponnyryttare & deras ur jobbiga föräldrar. Usch & fy. Men det vi är ju det VIKTIGASTE inom sporten, det är ju VI som gör ponnysporten ihop med våra knasiga ponnysar & våra mer ännu knasigare föräldrar. Sporten dör ju ut annars, utan viljor & åsikter.

Alla har kanske inte förutsättningar att sitta på en B ponny som är enligt regelboken helt rätt. Går i rätt grundtempo och rätt form. Vad säger att den ponnyn och ryttaren är mer samspelta än jag & min ponny? På pappret var vi alla fall samspelta då vi placerade oss i över 1 års tid på de flesta starter.

Det är ju på SM det är som viktigast att ha en stilbedömning.

Hmm okey? Så de 3 starterna du gör är viktigare än BRA ridning resten av året? 

Sluta att se oss ponnyryttare som nåt dåligt, lyssna PÅ OSS. Vi som tävlar, vi som lastar våra ponnysar i alla väder, tränar så ofta vi kan & pussar våra älskade ponnysar mer än vi pussar våra föräldrar. Släpp upp slipsknuten lite nu ni som tar alla beslut – utan att kolla vad vi önskar & vill.

Hoppas alla som står på VÅR sida ”Nej till stilhoppning på SM” går in & skriver under ert namn på den HÄÄÄR listan. Ert namn är otroligt viktigt för oss.

Har ni FB kan ni gå med i vår grupp HÄR & gärna diskutera med oss.

Sen vill jag även GRATTA sm medaljörerna i år & alla andra år. NI är värda era medlajer. Det handlar bara om att kunna tävla på SM på samma vilkor – oavsett ponny. Vill även poängtera att min åsikt skulle exakt vara desamma om jag hade en lugn ponny med grymma förutsättningar att hoppa stil med.  PÅ ett SM vill jag tävla mot alla kvalade ponnysar på EXAKT samma sätt vi kvalade in. Let the game begin.

Tack för mig

033 (800x612)

 

blogstats trackingpixel

31 reaktion på “Mina åsikter om stilhoppning

 1. Hej Nellie!

  Du är så himla fantastisk. Du betyder verkligen något för mig.
  Du har hjälpt mig att bygga upp mitt självförtroende.
  Utan dig hade jag varit den blyga skiten som bara vill vara som andra.
  Innan vågade jag inte ha någon blogg för jag var rädd för vad kompisarna skulle tycka.
  Men nu har jag läst din blogg och har verkligen lärt mig mycket den senaste tiden. Man ska aldrig ge upp utan bara försätta kämpa för då slutar det alltid bra.
  Tack för att du är du & för att du finns <3

  Puss!

 2. Jag tycker faktiskt att stilbedömning SKA finnas men kanske inte till den grad. Det ska inte vara avgörande utan det måste finnas ett annat sätt. Men annars tycker jag att det är BRA att även barn lär sig tidigt hur man faktiskt ska rida och därför tycker jag att stilbedömning borde finnas kvar. Men som du säger kanske som en parantesklass.

  Men sen är det ju självklart att ridskolorna har stort ansvar till att lära unga barn att rida ordentligt och att det inte handlar om att piska eller sparka sin ponny. MEN det finns även de barn som inte går speciellt länge på ridskola eller de som inte går alls. De som lär sig ”rida” hemma på egna ponnys. Vems är ansvaret då? Jo föräldrarna eller om möjligt tränare om sådan finns. Men man ser allt för ofta barn, tränare, ryttare över huvudtaget som behandlar sina hästar/ponnysar förjävligt och detta måste kunna bedömas, med all rätt.

 3. Jag tycker kanske inte att man ska bli bedömd i det MEN att det inte betyder att man kan slarva hur mycket som helst utan i alla fall försöka rida så snyggt som möjligt :)

 4. Om inte stilbedömning finns, då kommer alla som sitter på racerponnysar att vinna..Tycker det är bra att det finns stilbedömning men att säga det ut i högtalarna ttcker jag inte är rätt..Jag vet inte helt vad jag tycker faktiskt och det påverkar inte mig i vilket fall men det finns nog både negativt och positivt med stilbedömningen :)

 5. Håller inte alls med, måste jag säga! Maria Getzer gjorde ett fantastiskt inlägg om detta!!

  en värdig vinnare ska kunna rida snyggt utan fläng och drag i munnen. Dom som inte tycker stilbedömning är rätt börja med galopp i stället, där får man rida fort och ingen bedömning.

 6. Du har en poäng men tycker stilbedömningen är bra på SM då det är många som rider utan att tänka på hästens bästa, det är där det bra med stilbedömning kommer in :)

 7. Du har en bra åsikt, måste jag säga. Visst stilbedömmning ska bort, men det blir ju inte rättvist ändå? Då har alla med racerponnysar matchen istället? Jag tycker att stil ska bort o ch att de ska vara idialtid ist. Kram

 8. Förstår vad du menar, och kan hålla med på vissa punkter där! Det är små barn som tävlar b-ponny och att sätta press på dem kan vara tufft och hårt, speciellt när domarna inte riktigt känner ekipagen. Dina argument emot är bra – men du skriver bara om det negativa. Det positiva med detta är att alla som kommer placerade har ridit en sjukt snygg och prydlig runda, det är ju målet med hela konceptet. Din text skulle bli starkare om du valde att skriva från båda perspektiv men ändå ge din åsikt!

  Men trots att jag kanske inte håller med dig helt och hållet så känner jag ändå att det är bra att något händer med stilhoppningen. Idén med stilhoppning är att man ska få prydliga rundor, men jag tycker att idén har fallerat totalt. Det är så lätt att det blir orättvist bedömt och domarna ser inte vad som händer innan ryttarna går in på banan. Sedan det att poängen ska ropas ut för alla? Nae, man måste ta tag i det hela!

  Tack för en superbra och intressant blogg! Längtar till imorgon! 😀

 9. Jag vill absolut inte att detta ska låta elakt, så säger att de här inte är elakt. Men här måste jag ha min åsikt, jag tävlar islandshäst, och där blir man bedömd på en skala 1-10, och jag brukar ligga på 5-6. Där ska allt sitta och man blir bedömd på samma villkor oavsett ålder. Men de som är på ponny SM, tycker jag man ska ha på alla ponnytävlingar, så att allt blir bedöm med stil, för de ska ändå se harmoniskt ut och ha ett fint samspel, vilket många inte har.
  Så jag tycker man får ändå kunna bli bedömd och få kritik, annars kanske inte hästsporten är nåt för de barnen.

 10. Håller inte med, om det bara är på tid så är det oftast ponnyerna som har gått 8 sm med olika ryttare som vinner. Ryttaren kan flänga dra o sparka hästen hur mycket som helst vilket ofta förekommer på tävling. De som har kämpat med sin ponny och kommit upp till sm med den helt själv då? På stil så bedömmar man ekipaget tillsammans, deras samspelhet. På tid är det ju nästan alltid ponnyns förtjänst, de behöver bara nån på ryggen som säger vilket nästa hinder är. Och hur många ponnyer föredrar sparkar och bli dragna i munnen framför en trevlig runda? Och det där att man säger ut i högtalaren bad ryttaren gjorde fel är inta sant. Det lyfter fram det ryttaren gjorde bra och vad man kan tänka på.

 11. Jag tycker stilbedömning ska finnas i ponny SM, för att om man tagit sig till SM så är man så duktig att stilen ska vara bra med. Det är ju lixom nästan det viktigaste vilken klass man än tävlar, däremot behöver bara ryttaren själv veta vad den gjort bra och inte och det som berättas i högtalarna eller för andra är bara poängen som ekipaget får :)

 12. Mycket bra skrivet Nellie – du hittar rätt nivå på inlägget och visst gillar vi ALLA ridning med ordning och reda, balans och känsla. Problemet med stilbedömning är att allmänt känd rätt stil inte finns.
  Vissa hästar vill gå si och vissa hästar vill gå så. Det är ryttarens uppgift att störa hästen så lite som möjligt, med så små hjälpor som möjligt och då är kommunikation med hästen det som är viktigast av allt.
  Stilbedömningens problem är att det finns lika många åsikter om vad som är rätt som det finns domare.
  Till råga på allt kan nästan vem som helst som är licensierad tränare också vara stildomare utan att ha genomgått en sekunds utbildning.

  Jag använder denna historia rätt ofta men den berättar exakt hur illa ställt det är med rättssäkerheten och rättvisan när man sysslar med bedömningssport:
  Under en GP-ponnyfinal i Scandinavium var Sylve Söderstrand och Rolf-Göran Bengtsson stildomare.
  Ett av ekipagen blev 2:a enligt RGB och 9:a enligt Sylve!!!
  Alltså samma ryttare hade bedömts av en av världens bästa hoppryttare och en av, faktiskt, världens bästa landslagschefer, de satt på samma ställe (bredvid varann) och såg samma ekipage i samma ritt och bedömde samma sju punkter på samma sorts protokoll men ändå blev ekipaget näst bäst respektive näst sämst….
  Vem skall ryttaren lyssna på? Vad skall ryttarens tränare göra?
  Trots att jag ställt denna fråga 30-40 gånger genom åren i samband med debatter har ingen svarat på: vem skall ryttaren lyssna på?
  Kan någon förespråkare säga att detta känns rättvist eller rättssäkert?

  Jag uppskattar MHPC och jag uppskattar GP-ponnyn då dessa tävlingar ger bra rutin och då man får visa upp sig för bra tränare som faktiskt kan se en hel del på de 60 sekunderna på banan. Att bedömningen är resultatpåverkande i stilhoppning vet man ju om så det får man ta med en klackspark men i banhoppning skall det vara mätbara och därmed rättvisa resultat som skall gälla.

  En positiv effekt av all diskussion kring stilbedömning (samtidigt som domarna har blivit tuffare på alla tävlingar)är att det är skillnad på på ekipagen idag, lägstanivån är högre! Det kan vi tacka stilbedömningsdebatten för men det har ingenting med stilbedömning som avgörande på SM att göra.

  Idol är också en bedömningstävling. Igår blev Erik utröstad – var det rätt eller fel? Eller det spelar ingen roll för vad du än tycker har du rätt för det är ju du som tycker…

 13. Tummen upp för stilbedömning! B-ponnybarnen rider inte okey alla gånger. Om en vuxen ryttare skulle komma in och rida på det viset som i princip alla ungar på bponny gör idag skulle det bli stor diskution. Den som rider bäst och snällast vinner, så är det. Jättebra för då inser barna att om dom vill komma någonstans måste dom rida bra och inte bara flänga runt och jaga på ponnyerna.

 14. Vadå B-ponnyryttare flanger runt? Det är fel argument att använda. De flesta b ponny ryttare rider fint. Sen kanske det finns en anledning att de har lite sämre sits eller balans, de är 10 år yngre än de andra ryttarna! Bra inlägg Nellie!

 15. Bra skrivet nellie! Jag tycker lite både och för att om man är med i sm så tycker jag att det ska se bra ut när man hoppar. Men om jag skulle varit med och fått bäst tid och den med sämst tid kommit etta då jade jag nog blivit väldigt arg. Ingen aning om vad jag tycker!

 16. Jag håller inte med dig, tummen upp till stilbedömning på tävling för både ponny och storhäst ! Varför inte vilja kämpa mot snyggare och snällare ridning ? :)

 17. Matilda Sjöberg: jag är föredetta hoppande b-ponnyryttare. Mitt och alla mina kompisar som också tävlade b-ponnys mål var att rida så fort som möjligt. Bara jaga på ponnyerna. Jag ser exakt samma sak idag när jag kollar på b-ponnyryttare. Det är ju synd om ponnysarna! Sporrar, pisk och pelhambett/pessoa är standard. Är helt övertygad om att barna som tävlar b-ponny i hoppning ville så skulle de se bra mycket mer harmoniskt ut. Alla ponnymammor som reagerar över detta måste ju veta att deras ungar rider fruktansvärt när de blir så upprörda? Red ungarna bättre skulle det inte finnas något att klaga på ang. stilhoppningen. Numera tävlar jag c- och d-ponnys i dressyr och slutat blunda för hur illa många rider sina ponnys idag. Allt går ut på: gasa gasa, 2 m innan hindret sågar man som en galning för att man vet att hindret kommer rivas om man fortsätter så fort, i landningen gasar man järnet, måste man svänga drar man allt man har i den tygeln för att sedan 2 m innan hindret dra i ponnyns mun och sågar. Detta upprepas tills man passerat mållinjen för då är ponnyn så stressad att ekipaget måste ha mer än halva långsidan för att sakta av från galopp till trav. Mycket bra beslut av svenska ridsportsförbundet tycker jag att det är stilhoppning i sm. Nu inser föräldrar, ryttarna och tränarna vart fokusen bör ligga om man satsar på sm. Fler stilhoppningar på större tävlingar för b-ponnyer vore toppen! Det kommer nytt hopp om framtidens generation hoppryttare :)

 18. Tycker att stilbedömning är grymt bra. Det finns så många som sitter på sina superdyra hästar och bara flänger runt, och som ändå vinner för att deras hästar är så snälla och bara hoppar trots att ryttaren egentligen inte kan speciellt mycket. Tycker att stulbedömning gör så att alla får en chans, oavsett häst. Då kan den duktiga lilla tjejen på sin lite långsammare häst vinna över den som sitter på snabbaste dyraste hästen. Så jag tucker att stilbedömning ger alla en chans.

  Men alla har ju olika åsikter såklart :) och du är grym Nellie!

 19. Du och jag har ju inte kommit så bra överens om man säger så men oj, det har var väldigt klokt skrivit och jag håller med dig fullt ut faktiskt!

 20. Håller fult med.
  En stilbedömning ska finas på en
  Lokal lc och LB INTE på ett sm
  För ifall man har kvalat in till
  Sm kan man rida!
  Det är som du säger alla
  Får inte samma förutsättningar
  .

 21. Ni fjantar som inte ens befinner er på ponnyhoppningar kan bara hålla käften om hur folket rider, ska ni säga nåt ska ni faktiskt har varit på x antal tävlingar och inte bara hitta på massa skit. Ingen rider väl så att man ska skada hästen, det hoppas jag att ni förstår!? Fokusera på er egna sport.

 22. Tänkte bara hänvisa till Kajsa Björe som vann stilen på utomhus SM. Har du sett Zafir? Långt ifrån ”regelboken”. Men Kajsa vann för hon red i perfekt balans och med samma följsamhet och inverkade på helt rätt sätt. Dessutom tycker jag att det var onödigt att hänga ut Lotta Björe och skriva att hon inte hade någon tanke bakom bara för hon har andra åsikter än du. Hon skulle aldrig säga något utan tanke bakom.

 23. Man skulle införa stilbedömning på lokal nivå, inte på SM, tycker jag! Då får man lära sig från början så är det inga pix sen! Kolla i england till exempel, där måste man först tävla i stilbedömning innan man får gå upp i klasserna, och kolla sedan in deras ungdomsryttare i EM osv, dom rider riktigt snyggt, varken sig de sitter på en pigg ”Speed-ponny” eller inte.

 24. Jag förstår faktiskt inte varför man hetsar upp sig över en sån här sak. Vad spelar det för roll. Stilbedömning är inget dåligt. Och som du skrev så är alla ekipage olika med olika förutsättningar. Det kan väl vara schysst att de ponnysar som hoppar bra men kanske inte så speedade för en chans också. Det kommer bli bättre harmoni. Lungt och kontrollerat. Och som sagt innan har man kommit till sm så är man duktig och rider respektfullt och borde alltså inte ha något att oroa sig för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>